Innovating With Pedada Fruit Spread: Pedada Spread Macarons As A Modern Food Product With Economic Value
Keywords:
Food innovation, Macarons, Pedada Fruit, Sustainable EconomyAbstract
The utilization of local resources as raw materials for food innovation is one of the strategic steps in creating products that are not only unique but also have economic value and sustainability. This research and development focuses on the production of macarons filled with pedada fruit jam (Sonneratia caseolaris), a fruit native to mangrove ecosystems that is rich in antioxidants but has yet to be widely utilized in modern culinary industries. The production process is facilitated and supported by the Sumatran Elephant Foundation (Yagasu), with activities conducted at the Yagasu office. The innovation results show that pedada jam macarons not only have a distinctive flavor that is well-received by consumers but also open new economic opportunities, particularly for communities around mangrove areas. This product can serve as an example of culinary innovation, environmental conservation, and the strengthening of local economies based on regional biological potential.Downloads
Download data is not yet available.
References
Aubert, L. (2019). "Macaron: Culinary Tradition and Innovation". Journal of French Gastronomy, 14(2), 101–115.
Dini Wulan Dari, D. T. (2020). Kandungan Gizi dan Aktivitas Antioksidan Permen JellyBuah Pedada (Sonneratia Caseolaris) dengan Penambahan Karagenan. Jurnal Akademika Baiturrahim Jambi, 154-165.
Fitri Yupita, E.A. (2024). Analisis Tingkat Kesukaan Konsumen Terhadap Produk Macaron Sebagai Salah Satu Upaya Peningkatan Kualitas F&B Product. Journal of Innovation Research and Knowledge, 11-20
Jamili, J., Yanti, N. A., & Oetama, D. (2021). Diversifikasi Buah Mangrove menjadi Produk Olahan di Desa Tanjung Tiram, Kabupaten Konawe Selatan, Sulawesi Tenggara. Jurnal ABDINUS: Jurnal Pengabdian Nusantara, 5(1), 20-28.
Manalu. 2011. Kadar Beberapa Vitamin Pada Buah Pedada (Sonneratiacaseolaris) Dan Hasil Olahannya. Skripsi Departemen Teknologi Hasil Perairan.Fakultas Perairan dan Ilmu Kelautab Insitut
Pertanian Bogor.
Rahmawati, A., & Sutrisno, E. (2019). Pengembangan Produk Olahan Mangrove Berbasis Kearifan Lokal. Jurnal Teknologi Pertanian, 14(1), 55–62.
Rajis, M., Hidayat, T., & Nurhasanah. (2017). Pemanfaatan Buah Mangrove sebagai Bahan Baku Pangan Fungsional. Jurnal Pangan dan Gizi, 12(2), 85–93.
Salim Abubakar, R. M. (2021). PEMBERDAYAAN MASYARAKAT MELALUI
PENGOLAHANBUAH MANGROVE DAU (Bruguiera gymnorrhiza) SEBAGAI KUE KERING GOOD TIME DAN SELAI DAU DI PULAU MAITARA DESA MAITARA UTARA KOTA TIDORE KEPULAUAN. Jurnal Pengabdian
Kepada Masyarakat, 27-36.
Septiadi A.2010 Mangrovepun Menghasilkan Pangan Bergizi http://www.Kesehatan.kompasiana.com.(Diakses pada tanggal 8 Juli 2025)
Yumna Nurhanita Hafidzah, A.N. (2023).Karakteristik Fisikokimia Dan Penerimaan Konsumen Terhadap Es Krim Dengan Penambahan Purebuah Pedada (Sonneratiacaseolaris). Jurnal Ilmu Perikanan dan Kelautan, 382-398.
Dini Wulan Dari, D. T. (2020). Kandungan Gizi dan Aktivitas Antioksidan Permen JellyBuah Pedada (Sonneratia Caseolaris) dengan Penambahan Karagenan. Jurnal Akademika Baiturrahim Jambi, 154-165.
Fitri Yupita, E.A. (2024). Analisis Tingkat Kesukaan Konsumen Terhadap Produk Macaron Sebagai Salah Satu Upaya Peningkatan Kualitas F&B Product. Journal of Innovation Research and Knowledge, 11-20
Jamili, J., Yanti, N. A., & Oetama, D. (2021). Diversifikasi Buah Mangrove menjadi Produk Olahan di Desa Tanjung Tiram, Kabupaten Konawe Selatan, Sulawesi Tenggara. Jurnal ABDINUS: Jurnal Pengabdian Nusantara, 5(1), 20-28.
Manalu. 2011. Kadar Beberapa Vitamin Pada Buah Pedada (Sonneratiacaseolaris) Dan Hasil Olahannya. Skripsi Departemen Teknologi Hasil Perairan.Fakultas Perairan dan Ilmu Kelautab Insitut
Pertanian Bogor.
Rahmawati, A., & Sutrisno, E. (2019). Pengembangan Produk Olahan Mangrove Berbasis Kearifan Lokal. Jurnal Teknologi Pertanian, 14(1), 55–62.
Rajis, M., Hidayat, T., & Nurhasanah. (2017). Pemanfaatan Buah Mangrove sebagai Bahan Baku Pangan Fungsional. Jurnal Pangan dan Gizi, 12(2), 85–93.
Salim Abubakar, R. M. (2021). PEMBERDAYAAN MASYARAKAT MELALUI
PENGOLAHANBUAH MANGROVE DAU (Bruguiera gymnorrhiza) SEBAGAI KUE KERING GOOD TIME DAN SELAI DAU DI PULAU MAITARA DESA MAITARA UTARA KOTA TIDORE KEPULAUAN. Jurnal Pengabdian
Kepada Masyarakat, 27-36.
Septiadi A.2010 Mangrovepun Menghasilkan Pangan Bergizi http://www.Kesehatan.kompasiana.com.(Diakses pada tanggal 8 Juli 2025)
Yumna Nurhanita Hafidzah, A.N. (2023).Karakteristik Fisikokimia Dan Penerimaan Konsumen Terhadap Es Krim Dengan Penambahan Purebuah Pedada (Sonneratiacaseolaris). Jurnal Ilmu Perikanan dan Kelautan, 382-398.
Downloads
Published
2025-07-31
Issue
Section
Articles
How to Cite
Innovating With Pedada Fruit Spread: Pedada Spread Macarons As A Modern Food Product With Economic Value. (2025). Proceeding of International Conference on Economics, Technology, Management, Accounting, Education, and Social Science (ICETEA), 1, 728-739. https://conference.unita.ac.id/index.php/icetea/article/view/418